Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen België gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.

Wat zijn de verschillen bij een kabelhaspel?

Kabelhaspel_02

Een kabelhaspel is erg handig wanneer je op sommige plekken in huis geen gebruik kunt maken van elektriciteit. Als je de heg aan het snoeien bent maar nog een apparaat op hetzelfde stopcontact aan wil sluiten is een kabelhaspel ook geschikt. Maar welke kabelhaspel gebruik je wanneer en welke is geschikt voor jouw doel? Hieronder lees je welke kabel(haspel) de juiste keuze is. Tevens is deze blog voorzien van enkele tips over het gebruik van kabels en het voorkomen van kortsluiting en brand.

Wanneer gebruik je een verlengkabel?

Heb jij niet genoeg stopcontacten tijdens het klussen? Een verlengkabel is dan echt ideaal. Een verlengkabel of kabelhaspel is geschikt voor gebruik binnenshuis. Wanneer je meerdere apparaten aansluit op een kabelhaspel let dan wel op het stroomverbruik van deze apparaten. Als je te veel apparaten op een kabelhaspel aansluit kan het zijn dat de stoppen eruit vliegen.

Wanneer je elektrisch gereedschap met veel vermogen gebruikt is het verstandig om deze op verschillende stroomgroepen aan te sluiten. Hierdoor verminder je de kans op het doorslaan van de stoppen.

In welke situatie gebruik je een verlengkabel met klapdeksels?

Met de klapdeksel is een kabelhaspel vaak spatwater dicht, dat verminderd de kans op kortsluiting door regen. Handig voor als je vaak buiten werkt. Tevens zorgen de klapdeksel op je kabelhaspel ervoor dat er geen stof en ander vuil in de stopcontacten kan komen. Ideaal voor een grote klus, zowel binnenshuis als buitenshuis.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een kabel(haspel)?

Kabelhaspel_01

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een kabel(haspel). Lees onderstaande tips om hier op de juiste manier gebruik van te maken.

Rol een kabelhaspel altijd volledig uit

Als je een kabelhaspel gebruikt is het belangrijk dat je de kabel helemaal uitrolt. Wanneer je dit niet doet kan er kortsluiting, of nog erger, brand ontstaan. Als je het snoer op de haspel laat zitten is de maximale belastbaarheid namelijk minder, dit komt omdat het snoer niet goed kan afkoelen.

Een thermische veiligheidsschakelaar

Een kabelhaspel die voorzien is van een thermische veiligheidsschakelaar voorkomt hiermee dat de kabel te warm wordt. Wanneer de belasting op de kabelhaspel te groot wordt gaat de thermische veiligheidsschakelaar zijn werk doen. Deze veiligheidsschakelaar zorgt ervoor dat de spanning wordt onderbroken en voorkomt dat de kabel te warm wordt.

Zorg ervoor dat de kabel dik genoeg is

Als je opzoek bent naar een verlengkabel houd dan rekening met de dikte van het snoer. Wanneer een verlengkabel te dun is kan er gemakkelijk brand ontstaan. Dit komt doordat deze overmatig warm wordt.

Naast dat de kabel de juiste dikte moet hebben, moet deze ook in overeenstemming zijn met het totale vermogen van de apparaten die je op deze kabel/kabelhaspel wilt aansluiten. Bereken het wattage dat de apparaten gezamenlijk verbruiken en bekijk of dit in overeenstemming is met de verlengkabel die jij wil gebruiken. Het vermogen kun je berekenen met deze formule: Vermogen= spanning x stroomsterkte. In letters: P= V x I. (P: Vermogen in Watt, V: Volt, I: Ampère)

Hoe dik jouw kabel minimaal moet zijn zie je hieronder in het schema:

Stroomsterkte in Ampère (A) Draaddikte in millimeters Draaddikte in millimeters (langer dan 24 m
0 - 10 A 1 mm 1,5 mm
10 - 16 A 1,5 mm 2,5 mm
16 - 25 A 2,5 mm 4 mm
25 - 32 A 4 mm 6 mm
40 A 6 mm 10 mm
40 - 63 A 10 mm 16 mm
63 - 100 A 16 mm 25 mm
100 - 125 A 25 mm 35 mm
125 - 160 A 35 mm > 35 mm

Voorkom brand bij het gebruik van een verlengkabel

Controleer de kabels regelmatig op beschadigingen en sluit niet meer dan 2 kabelhaspels of verlengsnoeren achter elkaar aan. Leg deze verlengsnoeren ook niet permanent op de grond. Hierdoor kan er gemakkelijk stof in de stopcontacten komen, wat brand kan veroorzaken. Zorg er hierbij ook voor dat de stopcontacten naar beneden zijn gericht om te voorkomen dat er stof of vuil in de stopcontacten komt.

Hopelijk weet je door deze tips de juiste keuze in een verlengkabel of kabelhaspel te maken. Mocht je hier toch nog vragen over hebben dan zijn wij altijd bereid je te helpen.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of hebt ue een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen +31-532005018. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 03 Maart 2016

https://www.ts24.nl/images/blog/kabelhaspel/Kabelhaspel_header_01.jpg

Deel deze blog

Opmerkingen

Marie de Jonge
27-01-2021

Bedankt voor het delen van de tips en waar ik op moet letten bij het gebruik van een kabelhaspel. Ik ga in ieder geval letten op de dikte van de kabel. Het overzicht met de draaddiktes en stroomsterktes komt goed van pas! /producten/

Vincent Rondwijk
18-07-2018

Zelf heb ik weleens gehad dat mijn snoer verschrikkelijk warm werd, omdat ik deze niet helemaal had afgerold van de haspel. Je moet dus erg voorzichtig zijn, helemaal wanneer je met stroom bezig bent. Wanneer je te maken hebt met een tuinslag op een haspel is het natuurlijk een ander verhaal. /informatie/

Vincent
10-04-2018

Wat goed dat in deze post wordt benoemd dat het zo belangrijk is om de kabel helemaal uit te rollen wanneer je de haspel gebruikt. Ik ken maar weinig mensen die dit weten. Brandgevaar en kortsluiting ligt op de loer en velen hebben dit niet in de gaten!

Nick
27-11-2017

Bedankt voor deze blog. Het is belangrijk om goed te weten waar je op moeten letten bij het gebruik van haspels. Nu weet ik dat voor de keer dat ik hem nodig heb.

Plaats uw opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vindt u er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf uw afleverdag en tijd

"Techniek en service"

Merijn - Klantenservice

Hebt u vragen over uw bestelling, of komt u er niet uit met uw product? Vindt hier het antwoord op uw vraag, of bel met onze klantenservice.