Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen België gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.

De beste houtkachel kopen met deze 5 tips - Incl. rendement advies

Houtkachel met het hoogste rendement

Met deze 5 tips koop jij de beste houtkachel met het hoogste rendement

Wat is er nou gezelliger, dan samen voor een knetterend haardvuur van een houtkachel te zitten. De houtkachel wint aan populariteit bij Nederlanders. In 2016 waren er al bijna een miljoen houtkachels, open haarden en inbouw/inzethaarden. Het wordt niet alleen als alternatieve verwarming aan een ruimte toegevoegd, maar ook steeds vaker als sfeerelement in je interieur. In dit artikel leggen wij je zoveel mogelijk uit over houtkachels.

Wat is een houtkachel?

Het woord zegt het natuurlijk al: een houtkachel is een kachel waarin hout wordt gebruikt om te stoken, wat ervoor zorgt dat een bepaalde ruimte wordt verwarmd. Afhankelijk van de houtkachel verspreidt het stralingswarmte of convectiewarmte. Bij stralingswarmte wordt de warmte direct door de kachel afgegeven en vervolgens verspreidt. Bij convectiewarmte wordt er koude lucht aangezogen, waarna de lucht vervolgens verwarmd wordt en aan de bovenkant weer vrijgegeven wordt.

 

Een houtkachel is al lang niet meer alleen functioneel. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten houtkachels, waardoor het ook echt een moderne eyecatcher in het interieur is. Je hebt bijv. vrijstaande kachels, inbouw kachels, en hangende kachels. En daarnaast brengt het vlammenspel de sfeer en romantiek naar een hoger level.

Hoe werkt een houtkachel?

Het belangrijkste van de houtkachel is de verbrandingskamer. In de verbrandingskamer komen hout en lucht samen, waardoor er gestookt kan worden. De lucht is nodig om het hout te laten verbranden. Om de verbrandingskamer heen zit een ombouw van gietijzer, plaatstaal of speksteen.

Open haard vs houtkachel

De termen open haard en een houtkachel worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Maar er zit een duidelijk verschil tussen. Zoals de naam al doet vermoeden, heb je bij een open haard een open verbranding. Er zit geen glas voor het vuur. En dat heeft een houtkachel wel. Bij een houtkachel vindt dus een gesloten verbranding plaats.

Daarom kiezen velen voor een houtkachel

De energieprijzen voor je centrale verwarming stijgen inmiddels behoorlijk. Mede daarom kiezen steeds meer mensen voor een alternatieve verwarming als houtkachels. Maar dat is echt niet de enige reden. We zetten een aantal voordelen maar ook nadelen van een houtkachel voor je op een rij:

Voordelen van een houtkachel

Nadelen van een houtkachel

Is een houtkachel ongezond of schadelijk voor het milieu?

Schoon stoken bestaat niet. Bij het stoken van houtvuur komen er altijd fijnstoffen, roet en andere stofjes vrij. Maar het is onduidelijk of het schadelijker is voor je lichaam en het milieu dan bijv. uitlaatgassen. Door de jaren heen is de uitstoot echter wel sterk verbeterd. Er komen namelijk steeds strengere regels voor de uitstoot en veiligheid van houtkachels. Sterker nog, vanaf 2022 mogen er alleen nog maar houtkachels worden verkocht die aan strenge milieu- en kwaliteitscriteria voldoen.

 

Moderne kachels hebben tegenwoordig ook een Clean Burning-systeem. De haard is dan voorzien van een dubbel verbrandingssysteem. En dat zorgt ervoor dat tot 90% van de gassen en rook omgezet worden naar warmte. Dit scheelt beduidend in stookkosten, is beter voor het milieu en de houtkachel blijft ook nog eens schoner.

 

Houtkachels zijn ook CO2-neutraal, omdat er hout wordt gebruikt om te stoken. En doordat de houtkachel afgesloten is, wordt de temperatuur in de verbrandingskamer veel hoger, en hierdoor ontstaat er een betere en schonere verbranding.

 

Ook kun je zelf ervoor zorgen dat de houtkachel zo min mogelijk stoffen uitstoot. Het RIVM pleit bijv. voor het stoken via de ‘Zwitserse Methode’. Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe deze methode werkt.

 

Bekijk ook de onderhoudstips in onze how-to, die allemaal belangrijk zijn voor een optimaal gebruik van je houtkachel.

Zorg voor een hoog rendement van je houtkachel

Het rendement van een houtkachel heeft betrekking op de energieprestatie die deze levert, oftewel: de energie die wordt teruggegeven (de opbrengst, dus de warmte) in verhouding tot de verbruikte energie (de investering, dus het hout). Je wilt een zo hoog mogelijk rendement, want dat betekent dat je houtkachel efficiënter, zuiniger en schoner verbrandt.

 

Over het algemeen, heeft een gesloten houtkachel een gemiddelde rendement van 50-80%, maar dat kan zelfs ook oplopen naar 90%. En dat is een stuk hoger dan een open haard met zo’n 10-20% rendement. Maar hoe realiseer je een hoog rendement? Het is belangrijk dat er een volledige verbranding plaatsvindt. Zorg er daarom voor dat je alleen droog hout stookt en dat je een kachel kiest met een vermogen dat goed past bij de ruimte die je wilt verwarmen (zie tip 1 verderop in dit artikel). En zorg ervoor dat de deur natuurlijk goed is afgesloten.

 

Alle houtkachels van TS24 hebben een energielabel. Het label geeft aan hoe efficiënt de houtkachel omgaan met energie. En hoe efficiënter de houtkachel dat doet, hoe beter dat is voor jouw portemonnee. Hoe dichter het label bij de A++ komt, hoe efficiënter de houtkachel is. Zie een voorbeeld van een energielabel hieronder.

Energielabel houtkachel

Het beste hout voor in de houtkachel

Logisch, je houtkachel heeft hout nodig als brandstof. Je kunt op vele plekken brandhout kopen. De kwaliteit verschilt echter nogal (en ook de prijs overigens). En ook is niet al het hout geschikt, zo is bijv. bewerkt (geverfd, geïmpregneerd etc.) hout niet geschikt. Belangrijk is dat het hout maximaal 20% vocht bevat. Hiermee zorg je voor een goede verbranding en voorkom je vervuiling van de schoorsteen met roet en teer. De beste houtsoorten zijn essen, eiken, berken en beuken.

 

Je kunt natuurlijk ook zelf een boom uit de achtertuin omtoveren tot brandhout. Bekijk daarvoor eens onze blog ‘Van boom tot haardhout met de beste producten’. Het drogen van het hout kost wel enige tijd. En let dus goed op het vochtpercentage. Koop eventueel een vochtmeter om er zeker van te zijn dat het percentage lager is dan 20%.

Extra rendement tip: dit bespaart je 15% aan brandstof

De warmte van je houtkachel stijgt vaak naar boven. Hierdoor wordt de ruimte niet optimaal verwarmd. Maar daarvoor hebben wij een oplossing in ons assortiment, namelijk de Eurom Kamin Vento 3 haard ventilator. Door de ventilator wordt de warmte de ruimte ingeblazen, waardoor het rendement stijgt. Het zorgt zelfs voor een brandstofbesparing van 15%. De ventilator kan geplaatst worden op elke pellet- en houtkachel en begint te draaien als er een temperatuur van 70 graden wordt bereikt.

   Een ventilator voor je houtkachel

5 tips bij de aanschaf van een houtkachel

Overweeg je om een houtkachel te kopen, dan hebben wij nog vijf tips waar je rekening mee moet houden voordat je een houtkachel gaat kopen.

Tip 1. Bereken het benodigde vermogen van de houtkachel

Bekijk hoe groot de ruimte is die je wilt verwarmen met de houtkachel. Bepaal vervolgens hoeveel vermogen er benodigd is voor de ruimte. Met een te grote kachel krijg je namelijk nooit een goede verbranding, en dus geen optimaal rendement. Het vermogen, oftewel het aantal kW, is o.a. afhankelijk van de isolatie van de ruimte. We geven je daarom in de onderstaande tabel een beetje richting in de hoeveelheid kW dat je nodig hebt per ruimte.

Vermogen houtkachel per kamer volume

TIP 2: ZORG VOOR EEN GOED ROOKKANAAL

Bepaal eerst of er überhaupt een houtkachel geplaatst kan worden. Een houtkachel moet altijd worden aangesloten op een rookkanaal. Alle afvalstoffen moeten namelijk worden afgevoerd en niet in de kamer terecht komen. Je moet dus een schoorsteen hebben, of de mogelijkheid hebben om een pijp naar boven door te trekken.

Tip 3: Kies de juiste soort houtkachel

Als je alleen de ruimte af en toe wilt verwarmen en het vooral voor de sfeer doet, dan is een gietijzeren kachel perfect. Wil je de kachel gebruiken in plaats van de centrale verwarming, dan kun je beter kiezen voor een speksteenkachel. Bedenk dus goed jouw verwarmingsbehoefte, want dat heeft ook effect op je aanschafkosten.

Tip 4: Houd rekening met je buren

Mensen stellen de rook niet altijd op prijs. Ook kunnen sommige mensen last krijgen van gezondheidsklachten. Houdt dus bij het kopen en installeren goed rekening met je buren.

Tip 5: Regelgeving in de gemeente

Het kan zijn er bepaalde regelgeving van toepassing is in jouw gemeente. Informeer hier dus naar voordat je een houtkachel gaat aanschaffen.

 

Wij raden aan om je huis te beoordelen door een erkende vakman, zodat je er zeker van bent dat de houtkachel goed en optimaal werkt.

Twee houtkachel aanraders uit ons assortiment

Je hebt je goed kunnen inlezen met dit artikel, en je hebt de keuze gemaakt om een houtkachel aan te schaffen. Bekijk ons ruime assortiment houtkachels hier. Om je op weg te helpen, hebben wij alvast twee aanraders geselecteerd.

 

Als eerste de Kratki Koza K7 houtkachel. Deze houtkachel van gietijzer heeft een eenvoudig, sfeervol design. Kratki staat bekend om haar hoge kwaliteit en heeft vijf jaar garantie op haar kachels. De houtkachel is voorzien een airwash systeem. Hierdoor blijven de ruitjes mooi schoon. Dat scheelt weer onderhoud.

 

Kratki Koza K7 houtkachel

 

En als tweede de Kratki Koza K9 houtkachel. Geniet van deze sfeervolle gietijzeren houtkachel. Door de zijraampjes heb je een uniek uitzicht op het vuur. Hierdoor is het echt een eyecatcher in jouw ruimte. TS24 verkoopt deze houtkachel onder de adviesprijs. Bekijk het product daarom snel.

Kratki Koza K9 houtkachel

Wij hopen je een beter beeld te hebben gegeven van houtkachels. Wanneer je vragen hebt over de aanschaf, de installatie of het verbruik van houtkachels, neem dan gerust contact met onze klantenservice op. Of lees ons artikel over het plaatsen, installeren en onderhouden van houtkachels.

 installatie of het verbruik van houtkachels

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of hebt ue een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen +31-532005018. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 06 Februari 2019

https://lh5.googleusercontent.com/cbACr8QpdO-6bSL5Y9ZouDFlOjou5oo8cSRTUlPlQeNThztEhcVmtnKXfyQnhEHLc4SQ5KL6IXajdV9UoHc6U8r1-nSFsdles9CA6IdryiZ-Pf9OHwo34S3DGmYlxH0s_v1q7ikU

Deel deze blog

Opmerkingen

Plaats uw opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vindt u er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf uw afleverdag en tijd

"Diamandslijp producten van Zwitserse Kwaliteit"

KGS Diamonds - uw gereedschap in goede handen!

Hebt u vragen over uw bestelling, of komt u er niet uit met uw product? Vindt hier het antwoord op uw vraag, of bel met onze klantenservice.