Vóór 23:00 besteld? Morgen thuis* | Ergens goedkoper? Prijsverschil terug!
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.

Veelgestelde vragen mobiele airco’s en monoblocks

“Waar laat een mobiele airco het condenswater?” “Moet ik het waterreservoir van mijn mobiele airco elke keer legen, of is continue afvoer ook mogelijk?” “Hebben jullie een mobiele airco zonder slang in het assortiment?” We krijgen veel vragen van jullie over onze mobiele airco’s en vaste monoblock airco’s, en dan met name over de afvoer van condens en lucht. Vandaar deze blog, waarin we jullie alles uitleggen over de werking en afvoermogelijkheden van deze apparaten.

Hebben jullie ook een mobiele airco zonder slang in het assortiment?

Nee, simpelweg omdat mobiele airco’s zonder afvoer niet bestaan. Elke airco moet immers warme lucht kwijt. Dat gebeurt via een afvoerslang die de warmte naar buiten voert, bijvoorbeeld door een deur of raam. Dat is meteen een nadeel van mobiele airco’s, omdat er via een open raam of deur makkelijk warme lucht naar binnen kan komen, en dat is natuurlijk precies wat je niet wil in een ruimte die gekoeld moet worden. Het is daarom belangrijk dat je de ruimte rondom de slang goed afdicht. Niet alleen voor het koelste resultaat, maar ook voor je energierekening! In deze blog geven wij je 10 tips voor een zo goed mogelijk werkende mobiele airco. Wil je toch graag een apparaat zonder slang? Dan kun je voor een aircooler kiezen. Houd er rekening mee dat ook dit type apparaat zowel voor- als nadelen heeft.

Hoe zit het met de waterafvoer van een mobiele airco?

Een mobiele airco produceert tijdens het koelen condenswater dat deels snel weer verdampt, en deels terechtkomt in een opvangbakje in het apparaat. Er gaat een lampje van de airco branden wanneer deze bak of lade vol zit en dus geleegd moet worden. Schakel de airco dan uit en laat de bak leeglopen. Dit doe je bijvoorbeeld via een kraantje of door het dopje uit de waterafvoer te halen, afhankelijk van het model airco. Nadat de opvangbak is geleegd, kun je de airco weer gebruiken. 

Moet ik het waterreservoir van mijn mobiele airco elke keer handmatig legen?

Je weet inmiddels dat elke mobiele airco met condensbak eens in de zoveel tijd geleegd moet worden. Het opvangbakje van de gemiddelde airco zit binnen een paar uur vol, en bij ontvochtiging gaat dit zelfs nog een stuk sneller. Zo blijf je legen! Daarom wordt er geadviseerd om tijdens het ontvochtigen te kiezen voor een andere methode van ontwatering: continue drainage. Hiervoor sluit je een slang aan op de waterafvoer, die het condenswater naar een lager gelegen punt brengt. Je kunt de afvoerpijp bijvoorbeeld uit laten komen in een emmer. Dankzij deze methode, die bij de meeste mobiele airco’s kan worden toegepast, hoef je het waterreservoir dus niet elke keer handmatig te legen.

Hoe werkt een monoblock airco?

Een vaste monoblock airco heeft net als een mobiele airco geen buitenunit, maar is niet mobiel. In plaats daarvan hangt de losse unit aan een binnenmuur. Alle processen vinden in deze unit plaats. Ideaal voor als je geen ruimte hebt voor een grote buitenunit of deze niet op mag hangen, bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis of een monumentaal pand woont. Er zijn enkel twee gaten nodig voor de aan- en afvoer van lucht. Deze gaten worden netjes afgesloten met roosters, zodat er aan de buitenkant nauwelijks iets van de airco te zien is. Meer weten over de installatie van een monoblock airco? Lees dan deze how-to!

Monoblock airco werking in 4 stappen:

Hoe voert een monoblock airco warme lucht en water af?

Zoals uitgelegd in het antwoord op de vorige vraag, heeft een vaste monoblock airco twee gaten voor de aan- en afvoer van lucht. De afvoer vindt bij een vaste monoblock airco dus niet plaats via een slang uit het raam, maar via twee vaste luchtkanalen door de muur. Nog een verschil: de afvoer van condens. Ook monoblock airco’s hebben een interne opvangbak, maar het meeste condenswater verdampt in het toestel en wordt samen met de warme lucht naar buiten afgevoerd. Hierdoor hoef je het opvangbakje niet vaak handmatig te legen. Als je het toestel ook gebruikt om te verwarmen, is het noodzakelijk om een afvoerslangetje aan te leggen die het condenswater afvoert. Zodra de opvangbak vol zit, start een magneetventiel de condensatie en wordt het condenswater via het slangetje afgevoerd.

Heb je nog een andere vraag over mobiele airco’s of monoblock airco’s? Of over een heel ander onderwerp? Onze klantenservice helpt je graag! Je vindt de contactgegevens hieronder. 

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of hebt ue een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen +31-532005018. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 29 December 2020

https://www.ts24.be

Deel deze blog

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vindt u er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf uw afleverdag en tijd

"Samen maken we het mooi makkelijk"

Ruud - Directeur

Hebt u vragen over uw bestelling, of komt u er niet uit met uw product? Vindt hier het antwoord op uw vraag, of bel met onze klantenservice.