TS24

De tech blogsite van Belgiƫ

Hoor er weer helemaal bij

Minder goed horen kan verschillende oorzaken hebben, maar wat de oorzaak ook is, het is een erg onderschat probleem. Vaak rust er ook nog een zekere vorm van schaamte op, terwijl dit nergens voor nodig is. Naarmate we ouder worden, gaat ons gehoor er jaar na jaar op achteruit en ook blootstelling aan lawaai kan voor een verminderd gehoor zorgen. Hoewel dit knap vervelend is, bestaan er erg doeltreffende oplossingen die ervoor zorgen dat je voortaan geen enkele conversatie meer moet missen.

De rol van een audicien

Een professionele audicien gaat aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en verschillende gehoortesten bepalen in welke mate je aan gehoorverlies lijdt en wat in die specifieke situatie de beste oplossing is. Na het voorstellen van de verschillende mogelijkheden, kies jij er de beste voor jou uit en kun je rekenen op de hulp van je audicien om het hoorapparaat te beginnen gebruiken. Jaarlijkse opvolgingen zorgen ervoor dat er snel aanpassingen kunnen gebeuren als je gehoor verder achteruit zou gaan. Niets doen is in het geval van gehoorverlies geen oplossing, je zult het probleem alleen maar erger maken.

De mogelijke oplossingen bij gehoorproblemen

De meest doeltreffende oplossing bij permanent gehoorverlies is het dragen van een hoorapparaat. Hierdoor worden de geluiden versterkt en kun je weer prima alles om je heen volgen. Een microfoontje pikt het geluid rondom je op en stuurt deze door naar een zogenaamde processor. Die processor gaat vervolgens de geluiden versterken, omzetten in elektrische signalen en terug naar het microfoontje sturen. Via een luidsprekertje krijg jij dan dit versterkte geluid te horen. De huidige hoorapparaten lijken in niets meer op die grote en opzichtige apparaten die vroeger de enige oplossing waren. De technologie is zo ver gevorderd dat je een hoorapparaat zelfs nauwelijks nog opmerkt.

Blijf er niet mee rondlopen

Een verminderd gehoor is zoals gezegd een erg onderschat probleem. Het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld gesprekken minder goed kunt volgen en dus op termijn deels geïsoleerd raakt. Ook kan het tot gevaarlijke situaties leiden als je bijvoorbeeld het aankomende verkeer pas te laat opmerkt hierdoor. Er zijn vandaag de dag zoveel oplossingen beschikbaar die je nauwelijks nog opmerkt dat het zonde zou zijn om het probleem niet meteen aan te pakken. De voordelen die je krijgt van een hoorapparaat, wegen vast en zeker op tegen de nadelen die je zonder ondervindt.