Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen België gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Krassen op je auto verwijderen - Autolak schuren in 5 stappen

autolak

Soms is alleen het polijsten van je autolak niet genoeg. De krassen in de (blanke) laklaag zijn zo diep, dat zelfs een grof polijstmiddel deze niet meer weg krijgt. De enige optie die dan overblijft, is het schuren, ofwel wetsanden, van je lak. Voor veel mensen een enge en best grote stap. We leggen je hieronder uit hoe je dit wetsanden doet.

Autokrassen verwijderen door te wetsanden

Je kunt autokrassen verwijderen door te wetsanden. Maar wat is wetsanden? De naam zegt het eigenlijk al. Wetsanden is niets anders dan nat schuren. Dit doe je met waterproof schuurpapier. Door tijdens het schuren zowel het oppervlak als het schuurpapier nat te houden, wordt al het slijpsel afgevoerd. Hierdoor krijg je geen verstopt schuurpapier en een zeer fijn schuurpatroon. Dit laat zich eenvoudig weer op hoogglans polijsten.

Wat heb je nodig als je de krassen in je autolak wilt verwijderen?

Om te starten met het nat schuren van je autolak heb je maar weinig nodig:

Wil je machinaal gaan schuren? Dan heb je schuurpads nodig, bijvoorbeeld van CarPro. Let op: als je machinaal gaat schuren, zie je veel sneller resultaat, maar kun je ook sneller te ver doorschuren. Voor een beginner kan het fijner zijn om met de hand te schuren. Je hebt dan iets meer controle over je werkzaamheden.

In slechts 5 stappen zijn krassen in je autolak verdwenen

Eigenlijk is het schuren van je autolak dus niet zo ingewikkeld. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Het schuurpapier wat je gebruikt moet zo fijn mogelijk zijn. Een korrel 600 is veel te grof voor een correctie in je autolak. Begin nooit grover dan korrel 1500 en werk in stappen naar boven, het liefst tot korrel 3000. Hoe fijner je namelijk eindigt, hoe gemakkelijker de schuurkrassen te verwijderen zijn.

Schuurpapier om auto krassen te verwijderen

Rush schuurschijf korrel 3000

Stap 1: Laat het schuurpapier weken

Laat het waterproof schuurpapier minimaal twee uur weken in water. Hierdoor zuigt het zich goed vol en werkt het papier het meest effectief.

Stap 2: Zorg voor voldoende water tijdens het schuren

Tijdens het schuren moet je regelmatig water toevoegen. Iedere keer naar de kraan lopen, is dan wat onhandig. Zorg dus voor een sprayfles met water en eventueel een bakje water in de buurt van je werkzaamheden.

Stap 3: Start met het verwijderen van de krassen

Ga zo’n 10 keer met een stuk schuurpapier over de krassen in je autolak die je wilt verwijderen. Is de kras volledig verdwenen? Maak je schuurkrassen dan zo fijn mogelijk, door na korrel 2000 een korrel 2500 en 3000 te gebruiken. Is je kras nog niet weg (herkenbaar aan een glanzend lijntje tussen het matte (geschuurde) deel)? Ga dan nog enkele malen over de kras met het schuurpapier.

Stap 4: Verwijder de schuurkrassen en herstel de glans

Na het schuren houd je een matte plek over. Dit wil je natuurlijk niet zo houden! De matte vlek moet weer op hoogglans gebracht worden. Dit doe je door te polijsten. Start met een grove combinatie, geschikt voor het verwijderen van schuurkrassen. Werk vervolgens toe naar een fijne en ultrafijne combinatie. Je resultaat is een superglad oppervlak, bijna alsof er nooit een kras gezeten heeft. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de drie stappen van 3M volgen.

Stap 5: Breng een beschermende wax aan

Als laatste stap breng je een beschermende wax aan op de behandelde plek. Zo is ook deze plek weer bestand tegen invloeden van buitenaf en blijft de glans lang behouden. Ons advies is NXT Tech Wax ESP​.

De lak van je auto is weer als nieuw!

Na het wetsanden en waxen, is de lak van je auto weer als nieuw. Het kan zijn dat je nog iets van de kras ziet, dat heeft te maken met de initiële diepte van de kras. De kras zal echter voor 95% verdwenen zijn.

Zoals je hebt kunnen lezen, is wetsanden, ofwel autolak schuren, niet zo ingewikkeld als het lijkt. Wellicht vind je het nog steeds een eng idee, maar als je schuurt met de hand heb je heel veel controle over je werkzaamheden. Mocht je niet zomaar op jouw lak willen gaan schuren, bijvoorbeeld omdat je niet weet hoe dik je lak is, meet de dikte dan eerst met een zogenaamde lakdiktemeter. Wij hebben dit product helaas niet in ons assortiment. Maar het apparaatje helpt je de dikte van de autolak te meten. En dit geeft je misschien net de zekerheid die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Succes!

 

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of hebt u een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen +31-532005018. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.be.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Direct zelf aan de slag?

Bekijk alle gebruikte producten

Deel deze how-to

Dit vindt u misschien ook leuk

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vindt u er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf uw afleverdag en tijd

"10 jaar garantie op alle buitendelen"

LG Lifes Good - Airconditioners van top kwaliteit

Hebt u vragen over uw bestelling, of komt u er niet uit met uw product? Vindt hier het antwoord op uw vraag, of bel met onze klantenservice.