+31-532005018 (09:00-17:30) | Voor 22:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Belgiƫ gratis verzending bij bestellingen vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Terrasverwarmers per type terras (+ voorbeeld kostenberekening)

DEZE 5 TERRASVERWARMERS PASSEN BIJ DE 5 TYPE TERRASSEN (INCL. TWEE VOORBEELDEN VAN KOSTENBEREKENING)

Terrasverwarmers per type terras

Het koelt weer snel af ‘s avonds. Het wordt minder aangenaam om lekker lang buiten te zitten. En dat terwijl dat juist zo gezellig was in de zomermaanden. Gelukkig biedt een terrasverwarmer uitkomst, en kun je hierdoor ‘s avonds nog urenlang buiten zitten. In onze blog 'Deskundig advies: Kies de beste type terrasverwarming met deze 6 stappen' legden we je al uit dat er veel soorten terrasverwarmers zijn, en hoe jij in 6 stappen de juiste terrasverwarming uitkiest. Heeft u nog geen terrasverwarming uitgekozen? Bekijk dan hier ons aanbod terrasverwarmers op gas en elektrische terrasverwarming.

 

In deze how-to vertellen we je graag welke kosten jij kwijt bent voor het gebruik van een gas of elektrische terrasverwarmer, en welke terrasverwarmer nou geschikt is voor jouw type en grootte terras. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel watt jij nodig hebt voor een terras van 12 m2? En hoeveel de gebruikskosten zijn bij 120 verwarmingsuren met een elektrische terrasverwarmer van 1300 watt? Wij helpen je graag met het vinden van de beste terrasverwarmer voor jouw type terras en terras grootte.

GEBRUIKSKOSTEN: HOEVEEL KOST EEN TERRASVERWARMING IN GEBRUIK?

Het type en het vermogen hebben het meeste effect op de kosten van jouw toekomstige terrasverwarmer. De kosten bestaan uit aanschafkosten, montagekosten, en gebruikskosten.

 

De aanschafprijs van een terrasverwarmer verschilt nogal. Terrasverwarmers op gas zijn over het algemeen duurder dan elektrische terrasverwarmers. Het duurste onderdeel van de elektrische terrasverwarmer is de type lamp, wat ervoor kan zorgen dat gas toch goedkoper kan zijn in aanschaf. De montagekosten bij een elektrische terrasverwarmer zijn laag. Alle montagemateriaal wordt erbij geleverd. En wanneer de verwarmer aan de wand of het plafond is gemonteerd, is het vaak plug-and-play. Oftewel, je steekt de stekker in het stopcontact, en je terrasverwarmer is gereed voor gebruik. De kosten kunnen echter meer worden wanneer je geen aansluiting in de buurt hebt, of wanneer blijkt dat er te weinig vermogen beschikbaar is. Dat laatste betekent dat er een uitbreiding benodigd is in de meterkast. Het inhuren van een elektricien en het aanmaken van een extra groep brengt natuurlijk (behoorlijke) extra kosten met zich mee. De stelregel als het om gebruikskosten / energiekosten gaat, is: een terrasverwarmer op gas heeft hogere gebruikskosten dan een elektrische terrasverwarmer. Het vermogen heeft natuurlijk een belangrijk aandeel in de gebruikskosten. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de kosten.

TWEE REKENVOORBEELDEN VAN DE KOSTEN VOOR TERRASVERWARMING

Om je een beeld te geven van de kosten in het algemeen, geven we je twee rekensommen. Uiteraard zijn het voorbeelden en indicaties van de kosten. Het is o.a. afhankelijk van welke terrasverwarmer je hebt, hoeveel terrasverwarmers, hoeveel watt, en hoeveel uren jij het gebruikt.

 

Terrasverwarming op gas

Je hebt een partytent die je tijdens een feestje goed wilt verwarmen. Je hebt hiervoor een Eurom Flame Heater 9000 op het oog. Wat zijn dan de kosten?

 

Eurom Flame Heater gas terrasverwarmer

 

Stel het eerste jaar gebruik je deze terrasverwarmers 100 uur, dan zijn de kosten in jouw eerste jaar € 389,95, namelijk eenmalig € 194,95 en € 195,- variabele kosten. Als je het tweede jaar ook 100 uur verbruikt, dan ben je enkel € 195,- kwijt aan energiekosten.

 

Vanwege wetgeving is de Eurom Flame Heater 9000 in België iets duurder. De eenmalige aanschafkosten zijn daar € 219,95. Wat de totaalkosten voor het eerste jaar bij 100 uur gebruik € 414,95 maakt.

 

Terrasverwarming op elektriciteit

Je hebt een terras van maximaal 14 m2 en je hebt hiervoor een Eurom TH1800R terrasverwarmer nodig om je terras heerlijk te verwarmen. Wat zijn dan de kosten?

Eurom TH1800R terrasverwarmer

   

Stel het eerste jaar gebruik je deze terrasverwarmers 100 uur, dan zijn de kosten in jouw eerste jaar € 109,95, namelijk eenmalig € 69,95 en € 40,- variabele kosten.

  

EXTRA TIP: KIES VOOR EEN VERWARMER MET TEMPERATUURSTANDEN

Goedkopere terrasverwarmers hebben vaak maar één stand voor de warmte die het uitstraalt. En dat betekent dat de verwarmer op vol vermogen draait. Oftewel, je hebt altijd de maximale gebruikskosten als je de terrasverwarmer gebruikt. Je hebt hier invloed op als je voor een verwarmer kiest waarop meerdere temperatuurstanden zitten. Naast dat je daarmee zelf de temperatuur regelt (en het dus altijd aangenaam is, en nooit te warm omdat het op vol vermogen draait), bepaal je dus ook het vermogen dat gebruikt wordt.

 

ONS ADVIES: 5 KEER DE BESTE TERRASVERWARMERS VOOR JOUW TYPE TERRAS

Om je een goed beeld te geven welke terrasverwarmer nou geschikt is voor jouw terras, geven wij hieronder advies in de vijf meest voorkomende situaties.

ADVIES 1: OVERDEKT TERRAS KLEINER DAN 12 VIERKANTE METER

Wij adviseren een hangende terrasverwarmer als je een klein, overdekt terras hebt. Een hangende terrasverwarmer neemt namelijk vrijwel geen ruimte in beslag. Je kunt het ophangen aan een parasol, de muur of onder een veranda. Heb je een terras die kleiner is dan 6 m2, dan heb je voldoende aan een elektrische verwarmer met een vermogen van 1500 watt. Is je terras tussen de 6 m2 en 12 m2, dan kun je het beste kiezen voor twee verwarmers om je terras optimaal te verwarmen. Omdat je terras overdekt is, kun je het beste kiezen voor een carbon lamp.

 

De terrasverwarmer die wij aanraden: Eurom partytent heater 1502

Eurom heater voor partytent

Bekijk en lees hier meer over deze heater.

ADVIES 2: OPEN TERRAS KLEINER DAN 12 VIERKANTE METER

Wij hebben hetzelfde advies bij een klein, open terras kleiner dan 12 m2 als bij een klein, overdekt terras. Alleen raden wij een andere type lamp aan. Dus heb je een open terras kleiner kleiner dan 6 m2, dan heb je ook hier genoeg aan een elektrische verwarmer met een vermogen van 1500 watt. Is jouw terras tussen de 6 m2 en 12 m2, dan raden we aan om een terrasverwarmer te gebruiken van 1800 watt of eventueel twee van 1500 watt te gebruiken. De lamp die het meest geschikt is, is een golden halogeen lamp (low glare). Omdat de stralingswarmte bij deze lamp nauwelijks verwaait.

 

De terrasverwarmer die wij aanraden: Eurom Golden 1800

Eurom Golden 1800

 

Bekijk en lees hier meer over deze heater.

ADVIES 3: OVERDEKT TERRAS GROTER DAN 12 VIERKANTE METER

Je hebt een vrij grote oppervlakte om te verwarmen. Daarom is een staande gas terrasverwarmer in jouw situatie de beste keus. Een staande heater kan een vermogen hebben tot wel 14.000 watt. Meer dan genoeg om jouw ruimte volledig te verwarmen. En daarnaast is het op elke gewenste plek te plaatsen, perfect!

 

De terrasverwarmer die wij aanraden: Eurom THG14000 RVS

Terrasverwarming van Eurom

Bekijk en lees hier meer over deze heater.

ADVIES 4: OPEN TERRAS TUSSEN DE 12 EN 22 VIERKANTE METER

Heb je een open terras van tussen de 12 m2 en 16 m2, dan adviseren we je om een terrasverwarmer te nemen met een vermogen van 2000 watt. Is de oppervlakte tussen de 16 m2 en 22 m2, dan raden we aan om twee van deze terrasverwarmers te gebruiken. Om te voorkomen dat de helft van je gasten er lekker warm bij zit en de andere helft niet. We raden hier wel de golden amber lamp of de golden shadow lamp (low glare) aan, omdat deze twee lampen erg energiebesparend zijn en ook de stralingswarmte bij beide nauwelijks verwaait.

 

De terrasverwarmer die wij aanraden: Eurom Golden Amber Focus 2000

Eurom terrasverwarmer Focus 2000

Bekijk en lees hier meer over deze heater.

ADVIES 5: BALKON KLEINER DAN 6 M2

Ook als je een balkon hebt, zijn er genoeg heaters die geschikt zijn en die zorgen voor een fijne, lange, warme avond. Kies in jouw situatie een elektrische terrasverwarmer met een vermogen van 1500 watt. Omdat een balkon vaak best windgevoelig is, adviseren we om een verwarmer te kiezen met een halogeen lamp.

 

De terrasverwarmer die wij aanraden: Eurom Golden Shadow 1500

Eurom Golden Shadow 1500

 

Bekijk en lees hier meer over deze heater.

SAMENVATTING: HOEVEEL WATT PER TYPE TERRAS?

Nog even een handig overzicht in de tabel hieronder van de hoeveelheid terrasverwarmers en watt per type terras en terras grootte.

 

Watt per terras

 

 

Heb je een keuze gemaakt voor de juiste hoeveel watt en de terrasverwarmer die je graag wilt? Lees dan in onze how-to ‘16 tips om jouw terrasverwarmer op elektriciteit of gas te monteren, installeren en onderhouden’ hoe jij het eenvoudig kunt monteren, installeren en onderhouden.

Deel deze how-to

Deel via e-mail Druk deze How-to af Deel deze How-to op Facebook Deel deze How-to op Twitter Deel deze How-To op Google Plus Deel deze How-to op Google Plus

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vindt u er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf uw afleverdag en tijd

"Samen maken we het mooi makkelijk"

Ruud - Directeur

Hebt u vragen over uw bestelling, of komt u er niet uit met uw product? Vind hier het antwoord op uw vraag, of bel met onze klantenservice.