Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen België gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Houtkachel binnen plaatsen, installeren en onderhouden

Houtvuur

Je houtkachel binnen goed plaatsen, installeren en onderhouden met deze 6 tips

Je hebt net een houtkachel gekocht. Of staat op het punt om een houtkachel te kopen (bekijk dan eerst even deze blog met 5 handige aanschaftips). Dan komt het moment van plaatsen en installeren, en daarna begint het onderhoud. Wij leggen je graag uit hoe je de houtkachel het beste kunt plaatsen (er zijn 4 punten om rekening mee te houden) en installeren. Ook geven we je 6 tips om de houtkachel goed te onderhouden, zodat je er optimaal en lang van kunt genieten!

Benieuwd welke houtkachels TS24 verkoopt? Bekijk dan ons ruime assortiment houtkachels.

Houtkachel plaatsen en installeren? Hier moet je op letten

Waar kun je het beste jouw houtkachel plaatsen? En waarmee moet je rekening houden als je de houtkachel gaat installeren? Wij hebben vier belangrijke aandachtspunten op een rij gezet.

Aandachtspunt 1: Sluit aan op een goed rookkanaal

De houtkachel moet aangesloten worden op een rookkanaal om te zorgen dat de stoffen niet in de ruimte komen. Of er moet een goede plek zijn waar dit rookkanaal aangelegd kan worden. Zorg ervoor dat er niet te veel bochten in het rookkanaal zitten. Hierdoor voorkom je dat de trek afneemt en er minder fijnstof vrijkomt (wat natuurlijk weer minder goed is voor het milieu). Laat ook de bochten niet groter zijn dan 30 graden. Let tot slot bij een bestaand rookkanaal van metselwerk nog even goed op of de voegen nog in goede staat zijn.

Je kunt de houtkachel zelf aan de achterkant als aan de bovenkant aansluiten op het rookkanaal.

Aandachtspunt 2: Plaats op een hittebestendige vloer

De houtkachel moet waterpas worden geplaatst op een hittebestendige vloer, zoals beton, keramiek of natuursteen. Als je bijvoorbeeld laminaat of parket hebt, dan is het belangrijk dat je een vloerplaat gebruikt.

Aandachtspunt 3: Zorg voor voldoende ruimte rondom de houtkachel

Plaats de houtkachel vrijstaand. Zorg ervoor dat er voldoende vrije ruimte is rondom de kachel. Minimaal 40 centimeter van de muur aan de achterkant en de zijkanten, en minimaal 80 centimeter aan de voorkant van de kachel. Controleer altijd de bijgeleverde handleiding met informatie over de precieze minimale afstand.

Aandachtspunt 4: Zorg voor voldoende ventilatie

Zorg dat de houtkachel in een ruimte staat die je voldoende kunt ventileren. Dat is niet alleen belangrijk voor je gezondheid en de afvoer van stoffen, maar ook voor een goede verbranding van de kachel. Die heeft namelijk primaire lucht nodig.

Wanneer aan deze vier aandachtspunten is voldaan, dan kun je beginnen met het installeren van de houtkachel. Overigens raden wij wel aan om het installeren en aansluiten van een houtkachel te laten doen door een erkend vakman. Dan weet je zeker dat het allemaal goed voor elkaar is.

7 tips om je houtkachel te onderhouden

Een houtkachel vraagt wel om wat onderhoud. In een schone, goed onderhouden houtkachel komt het vuur namelijk beter tot zijn recht en wordt het hout beter verbrand. Daarom deze zevens tips!

Laat je schoorsteen periodiek vegen. Een hele belangrijke onderhoudstip is om minimaal één keer per jaar de schoorsteen van je houtkachel door een erkende schoonsteenveger schoon te laten maken. Hierdoor wordt het risico op een schoorsteenbrand verkleind.

Daarnaast kun je zelf ook zorgen voor een schone houtkachel, zodat de verbranding optimaal is en de uitstoot van stoffen ook minimaal is.

Houd het kachelruitje schoon. Dit kan door het roet eraf te branden door de houtkachel flink te laten branden. Mocht dit niet werken, dan kun je met een vochtige doek de ruit schoonmaken, nadat je het eerst in as hebt gedoopt. Vervolgens haal je de losgelaten roetdeeltjes met een schone doek eraf. Of je gebruikt de makkelijke kachelruitjes reiniger van HG. Laat het middel 5 minuten inwerken, en neem de ruitjes vervolgens af met een natte spons. 

Verwijder ook regelmatig het as. Gewoon door het simpelweg weg te scheppen en de aslade schoon te houden. Let op: as kan nog dagen later nagloeien. Gooi de as dus pas weg wanneer je zeker weet dat er geen gloeiende deeltjes meer in zitten.

Vervang eventueel gebroken platen. Het kan voorkomen dat de vuurvaste platen in de houtkachel breken door het steeds opnieuw warm worden en afkoelen. Zorg dat deze vervangen worden als ze gebroken zijn, zodat je het meeste rendement uit de kachel kunt halen.

Controleer regelmatig het kachelkoord. Het koord zorgt ervoor dat de deur van je houtkachel goed afsluit. Is je kachelkoord hard of valt het uit elkaar, dan wordt het tijd om deze te vervangen.

Gebruik geen brandbare vloeistoffen. Ga niet het houtvuur op gang helpen met brandbare vloeistoffen zoals spiritus. Dat komt zowel de kwaliteit van de uitstoot als de kachel zelf niet ten goede.

Laat je kachel er weer als nieuw uit zien. Het kan voorkomen dat het metaal na een tijdje een beetje dof begint te worden. Gelukkig biedt HG Kachelzwart hier een oplossing voor. Wrijf het middel op de kachel, laat het eventjes intrekken, en na een paar minuten is de kleur van de kachel weer teruggekeerd.

We hebben je in dit artikel een aantal handige tips gegeven om jouw houtkachel te plaatsen, installeren en onderhouden. Mocht je toch nog met vragen zitten, neem dan gerust contact met onze klantenservice op.

 

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of hebt u een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen +31-532005018. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.be.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vindt u er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf uw afleverdag en tijd

"Altijd een antwoord en oplossing paraat"

Suzan - Klantenservice

Hebt u vragen over uw bestelling, of komt u er niet uit met uw product? Vindt hier het antwoord op uw vraag, of bel met onze klantenservice.