+31-532005018 (09:00-17:30) | Voor 22:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Belgiƫ gratis verzending bij bestellingen vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

De werking van een airco split unit - Incl. installatie en onderhoud tips

split unit installatie

Zo werkt een airco split unit! Inclusief 5 tips bij de installatie en onderhoud.

In onze blog hebben we al uitgelegd wat een airco split unit is, welke voordelen en nadelen het heeft en welke soorten units er zijn. Heb je dit niet gelezen? Lees dan onze blog ‘Alles over de airco split unit: een vaste wand airco in huis’. In deze how-to leggen wij je graag uit hoe een airco split unit werkt en geven wij je als extraatje 5 tips voor de installatie en onderhoud van je airco split unit.

Hoe werkt een airco split unit?

Een airco split unit werkt met een warmtepompsysteem op basis van koelvloeistof. Het koelvloeistof zorgt ervoor dat de warme lucht uit de ruimte in de woning wordt onttrokken via de binnenunit, en voert het vervolgens af naar buiten via de buitenunit. Gemiddeld zit er maximaal 20 meter tussen de binnen- en buitenunit. Maar dit kan per airco verschillen.

 

In de binnenunit zit een ventilator. De ventilator zuigt de warme lucht op en voert die naar de warmtewisselaar. Dit zijn koelribben, oftewel een set van koelleidingen met koelvloeistof van ongeveer 6 graden. Doordat de warme lucht in contact komt met de koelribben, verdampt de koelvloeistof en komt er energie vrij, waardoor de warmte wordt onttrokken uit de binnenruimte.

 

Het koelvloeistof verlaat de binnenunit in een warme gasvorm, doordat de gas met de compressor wordt afgevoerd naar de condensor in de buitenunit. In de buitenunit wordt door de compressor de druk van het koelvloeistof verhoogd. Daardoor condenseert het gas terug naar koude koelvloeistof dat vervolgens weer naar binnen wordt afgegeven.

 

Dit is een korte uitleg van hoe een airco split unit jouw ruimte verkoeld. Maar een airco split unit kan niet alleen verkoelen, het kan ook verwarmen. Echter in de verwarmende modus wisselt de binnenunit en buitenunit van functie. De buitenlucht wordt dan gekoeld en de warmte daarvan wordt dan binnen afgegeven.

 

Geïnteresseerd in een airco split unit? Bekijk ons gehele assortiment airco split units hier. Weet je niet welke airco split unit geschikt is voor jouw situatie, vraag dan gerust onze klantenservice.

5 korte tips voor een goede installatie en onderhoud van jouw airco split unit

1. Zorg voor voldoende wattage

Het is natuurlijk afhankelijk van het vermogen van de airco en wat er nog meer op de stroomgroep is aangesloten. Per groep heb je 3600 Watt beschikbaar. De kleinere airco split units hebben een maximaal vermogen van ca. 1800 Watt. Check dit daarom altijd goed. En laat je eventueel adviseren door een installateur.

2. Laat de installatie door een erkende installateur doen

Het installeren is geen gemakkelijk klusje. Wij raden daarom aan om een airco split unit te laten installeren door een STEK/F-gassen gecertificeerde installateur. Deze certificering geeft zekerheid voor een hoge mate van kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Elke twee jaar wordt de certificering van de installateur gecontroleerd. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat jouw airco split unit correct is geïnstalleerd.

3. Vul de koelvloeistof bij om optimaal te laten functioneren

Een airco bevat koelvloeistof net als een auto. Ondanks dat de airco is afgesloten, gaat er toch af en toe wat koelvloeistof verloren. Om de airco optimaal te laten functioneren, moet daarom af en toe wat koelvloeistof bijvullen. Dit is een specialistisch klusje. We raden aan om dit niet zelf te doen, maar ook door een erkende vakman te laten doen, omdat hij over apparatuur beschikt om lekkages te controleren, de druk en temperatuur te checken, en ook de airco weer veilig afsluiten. Maar als de installatie goed gedaan is, nooit nodig.

4. Reinig periodiek je binnen- en buitenunit

Als je jaren optimaal gebruik wilt blijven maken van je airco split unit, dan is het belangrijk om periodiek de binnenunit en buitenunit te reinigen. Doe dit minimaal één keer per jaar om problemen en storingen te voorkomen. De buitenunit is een makkelijk klusje. Zorg ervoor dat loszittend vuil of viezigheid wordt verwijderd. Wanneer je de omkasting lost kunt maken, reinig deze dan met een ontvettend schoonmaakmiddel. De binnenunit is een iets groter klusje. Zorg ervoor dat de omkasting, filters, water afvoerbak en de warmtewisselaar stofvrij en schoon zijn. Wanneer je de airco niet goed schoonmaakt, kunnen er vieze geurtjes uitgeblazen worden. En dat wil je natuurlijk niet!

5. Bescherm je buitenunit met een cover

Je buitenunit staat natuurlijk buiten. Het staat in het zicht en het staat in weer en wind. Wij hebben daarom een aantal buitenunit covers van Maxicool in ons assortiment. De covers zijn van hout en roestvrij staal. Ze zijn eenvoudig te monteren en te installeren. Het beschermt en verbergt je buitenunit op een mooie manier. En zorgt er ook voor dat je buitenunit minder snel vuil wordt.

 

We hebben je in dit artikel uitgelegd hoe een airco split unit werkt en een vijf handige tips gegeven bij het installeren en onderhouden van de airco. Mocht je toch nog met vragen zitten, neem dan gerust contact met onze klantenservice op.

Deel deze how-to

Deel via e-mail Druk deze How-to af Deel deze How-to op Facebook Deel deze How-to op Twitter Deel deze How-To op Google Plus Deel deze How-to op Google Plus

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vindt u er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf uw afleverdag en tijd

"ik sta 5 dagen in de week klaar om u te helpen met uw bestelling"

Evi - Klantenservice Medewerkster

Hebt u vragen over uw bestelling, of komt u er niet uit met uw product? Vind hier het antwoord op uw vraag, of bel met onze klantenservice.