Vóór 23:00 besteld? Morgen thuis* | Ergens goedkoper? Prijsverschil terug!
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Monoblock airco installeren

Een veelgenoemd voordeel van monoblock airco’s ten opzichte van split airco’s is de relatief eenvoudige installatie. Omdat er geen buitenunit geplaatst hoeft te worden kun je de installatie van een monoblock in principe zelf doen, zonder dat het recht op garantie daarmee vervalt. Dat scheelt je mooi de kosten voor een monteur. Niet elke thuisklusser weet echter precies hoe je dat nou doet, een monoblock airco installeren. Is het echt zo makkelijk als het klinkt? En waar moet je allemaal op letten bij de installatie? Wij leggen het je uit in deze how-to.

MOBIELE AIRCO EN VASTE MONOBLOCK AIRCO INSTALLATIE

Onder monoblock airco’s verstaan we zowel mobiele airco’s als vaste airco’s waarbij alle functies in één apparaat zitten. De installatie van mobiele airco’s is het eenvoudigst. Bij deze verrijdbare apparaten is het vooral belangrijk dat de afvoerslang goed geplaatst wordt. In onze blog ‘Hoe werkt een mobiele airco optimaal? Wij geven je 10 installatietips’ leggen we uit hoe je dit doet en geven we andere tips voor een optimaal werkende mobiele airco. In deze nieuwe how-to gaan we dieper in op de vraag hoe je een vaste monoblock airco aan de wand installeert.

MONOBLOCK AIRCO INSTALLEREN IN 5 STAPPEN

“Alleen een kwestie van twee gaten boren door je buitenmuur, ophangen en genieten maar!”, lees je op onze pagina met monoblock airco’s. Kind kan de was doen, zo lijkt het, maar is het installeren van een airco zonder buitenunit echt zo makkelijk? Ja en nee. Ja, omdat je geen specialistische installatievaardigheden nodig hebt voor deze klus. Eenvoudig gezegd is het inderdaad een kwestie van gaten boren en ophangen, en de installatie kan volledig van binnenuit worden gedaan. In werkelijkheid is dit voor veel (beginnende) klussers alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Dus nee, zó makkelijk is een monoblock airco installatie nou ook weer niet, maar dit stappenplan en onze tips gaan je helpen.

STAP 1: DE MUUR MARKEREN

Met de juiste kennis, vaardigheden en gereedschappen is een monoblock airco installeren echt geen onmogelijke klus, maar het blijft wel een heel precies werkje. Het is belangrijk dat de gaten voor de beugels, luchtkanalen en condensafvoer op exact de juiste plek komen. Daarom worden monoblock airco’s vrijwel altijd geleverd met een boorsjabloon. Door dit sjabloon op de gewenste plek tegen de muur te houden met plakband kun je nauwkeurig het midden van de te boren gaten op de muur markeren, bijvoorbeeld met een kleine boor of een pons.

Twijfel je nog waar je de monoblock airco gaat plaatsen? Je kunt de airco in principe op verschillende hoogtes aan de muur installeren. Er zijn wel een aantal punten om rekening mee te houden:

 • Respecteer de minimale afstanden die staan aangegeven op het sjabloon en in de handleiding. De airco mag niet te dicht tegen de muur, het plafond of de vloer hangen.

 • De muur waaraan je de unit gaat hangen moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de airco te dragen. De muur moet bovendien met de buitenkant communiceren.

 • Zorg voor voldoende ruimte rondom de airco om onderhoudswerkzaamheden uit te kunnen voeren.

 • De luchtstroom mag niet worden geblokkeerd door bijvoorbeeld gordijnen of meubels.

 • Aan de buitenkant mag er niks tegen de gaten zijn geplaatst dat de luchtstroom kan belemmeren. Denk hierbij aan planten, bladeren, luiken en lambrisering.

 • Controleer of je zonder problemen gaten kan boren op de plek die je hebt uitgekozen. In dat deel van de muur mogen zich geen uiteraard balken, leidingen en kabels bevinden.

STAP 2: GATEN BOREN

Vervolgens boor je de gaten op de plaatsen die je met behulp van het sjabloon hebt gemarkeerd. Naast twee grote gaten voor de luchtbuizen, zijn dit ook kleinere gaten voor de beugels en eventueel de condensafvoerpijp. Een condensafvoerpijp is alleen noodzakelijk voor vaste monoblock airco’s die ook als verwarming worden gebruikt. Denk hierbij aan de toestellen van Olimpia Splendid met warmtepomp (HP modellen), zoals de Olimpia Unico Air Inverter Mono Block Airco 10 HP en de Olimpia Unico Smart Mono Block Airco 12 HP. Gebruik je het toestel alleen om te koelen? Dan is een afvoerslangetje niet noodzakelijk. Het condenswater wordt in het toestel verdampt en verdwijnt samen met de warme lucht naar buiten door een van de twee grills.

Gebruik voor het boren van de grote gaten een kernboor. Hiermee zaag je alleen de omtrek en haal je de kern er in dus één stuk uit. Zo gaat de klus veel sneller dan met een traditionele metaalboor! In de handleiding en op het sjabloon staat de diameter van de buizen van het desbetreffende model aangegeven. De meeste monoblock airco’s hebben luchtbuizen met een diameter van 162 of 202 millimeter. 

Tip 1: Zorg ervoor dat je de twee grote gaten voor de buizen iets naar beneden boort om te voorkomen dat er water binnendringt. Laat ook het slangetje voor de condensafvoer licht aflopen (minstens 3%) om het condenswater zonder problemen af te voeren.

Tip 2: Het verwijderde materiaal valt tijdens het boren (deels) naar buiten. Let goed op dat je aan de andere kant geen personen of voorwerpen raakt!

Tip 3: Het is aan te raden om extra ankerbouten te gebruiken als de muur waaraan de airco komt niet erg stevig is. 

STAP 3: LUCHTKANALEN EN ROOSTERS PLAATSEN

Na het boren van de gaten is de volgende stap van de monoblock airco installatie het plaatsen van de luchtbuizen. Bij veel airco’s worden de luchtkanalen meegeleverd als platte kunststof platen. Rol deze op tot buizen en zaag op de juiste lengte. Zorg ervoor dat de buizen iets korter zijn dan de dikte van de muur. Steek de luchtkanalen vervolgens in de gaten. Indien je dat nog niet gedaan hebt, kun je nu ook de beugel aan de muur bevestigen.

Plaats daarna de externe roosters voor luchtinlaat en -uitlaat. Deze flexibele roosters zijn makkelijk en zonder gereedschap van binnenuit te monteren. Het is aan te raden om voor plaatsing eerst een afdichtstrip op de rand van het rooster aan te brengen.

3.1 CONDENSAFVOER AANSLUITEN

Is jouw monoblock airco uitgerust met een warmtepomp? Dan is dit ook het moment om de unit aan te sluiten op de condensafvoerleiding. Gebruik hiervoor een stijve of flexibele condensafvoerpijp met een binnendiameter van minimaal 16 millimeter. Afvoeren kan op verschillende manieren. Als je de leiding laat uitmonden in een rioleringssysteem, moet je vóór het punt waar de leiding de hoofdafvoer bereikt een sifon (ook wel bekend als een waterslot of zwanenhals) installeren, minimaal 300 millimeter onder de unit. Je kunt de leiding ook laten uitmonden in een tank of andere bak. Deze bak mag niet afgesloten zijn en de leiding mag niet ondergedompeld blijven in het water. Voer je het water rechtstreeks naar buiten af? Let dan goed op dat dit geen schade of overlast veroorzaakt. Houd er ook rekening mee dat dit condenswater in de winter kan bevriezen.

STAP 4: UNIT BEVESTIGEN

Zodra de beugel stevig aan de muur hangt en eventuele voorbereidingen voor de elektrische aansluiting en condensafvoer zijn getroffen, kun je de monoblock airco aan de wand bevestigen. Pak het apparaat onderaan aan de zijkanten vast en til op tot op de hoogte van de beugel. Het is slim om de onderkant van de unit licht naar je toe te kantelen om de airco zo snel en eenvoudig mogelijk op te hangen.

Voor het uitvoeren van een directe elektrische verbinding of het vastmaken van de condensafvoer kun je het best een wig tussen de airco en de muur plaatsen. Dit geeft je de ruimte om de werkzaamheden uit te voeren. Is het werk gedaan? Controleer dan goed of er geen openingen aan de achterkant van het apparaat zijn, zeker op de plekken waar de luchtkanalen zijn aangesloten.

STAP 5: ELEKTRISCHE VERBINDING EN WIFI INSTELLEN

Voltooi de monoblock airco installatie door het apparaat aan te sluiten op het stroom en eventueel de wifi-functie te activeren. De airco is uitgerust met een netsnoer en een stekker, die simpelweg in een stopcontact in de buurt van de airco gestoken moet worden. Sommige monoblock airco’s, zoals de ArgoClima Apollo 12HP en de TC Como 2.0 12HP, hebben een wifi-functie voor eenvoudige bediening vanaf je smartphone. Om hier gebruik van te kunnen maken dien je een app te installeren en de airco en je telefoon aan elkaar te koppelen. Hoe je dit precies doet lees je in de handleiding van jouw airco. Houd er rekening mee dat je voor sommige monoblock airco’s, bijvoorbeeld die van Olimpia Splendid, een wifi kit moet aanschaffen om gebruik te kunnen maken van de wifi-functie. Voor de Unico modellen heb je de Unico Wifi kit (B1015) nodig.

5.1 ELEKTRISCHE AANSLUITING VIA EEN KABEL IN DE MUUR

Het is ook mogelijk om de elektrische aansluiting uit te voeren met behulp van een kabel in de muur. Dit is bijvoorbeeld aan te raden als je de monoblock airco op een hoge plek hangt. Het aansluiten doe je als de unit al aan de wand is bevestigd, maar voor die tijd dien je wel enkele voorbereidende stappen uit te voeren, zoals het boren van een gaatje (op het sjabloon staat aangegeven waar dit gat moet komen) en het aanleggen van de kabel.

Controleer voordat je aan de slag gaat of de voeding is voorzien van geschikte beveiligingen tegen overbelasting en/of kortsluiting en schakel de hoofdschakelaar in de meterkast uit. Nu moet je het netsnoer loskoppelen. Om bij de aansluiting van dit snoer te komen moeten enkele panelen worden verwijderd. Welke dit precies zijn en in welke volgorde je dit doet is te lezen in de handleiding van jouw airco. Zodra je bij het aansluitblok bent draai je de schroeven en daarmee het netsnoer eenvoudig los. Vervang deze door de wandkabel en sluit de unit weer netjes af met de panelen. De monoblock airco is nu klaar voor gebruik!

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of hebt u een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen +31-532005018. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.be.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Direct zelf aan de slag?

Bekijk alle gebruikte producten

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vindt u er een paar...

 • Gedegen advies van onze experts
 • Gewoon goede service
 • 14 dagen recht van retour
 • Veilig kopen & betalen
 • Thuisbezorging door PostNL
 • Kies zelf uw afleverdag en tijd

"Altijd een antwoord en oplossing paraat"

Suzan - Klantenservice

Hebt u vragen over uw bestelling, of komt u er niet uit met uw product? Vindt hier het antwoord op uw vraag, of bel met onze klantenservice.