Vóór 23:00 besteld? Morgen thuis* | Ergens goedkoper? Prijsverschil terug!
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Je airco in de winter gebruiken: alle voordelen op een rij

Veel mensen denken dat een airconditioner enkel in de zomer kan worden gebruikt. Maar klopt dat wel? Welnee, allang niet meer! Steeds meer van de nieuwere vaste airconditioningsystemen – als split airconditioners – kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Split airco’s zijn dus niet alleen in de zomermaanden, maar ook in de wintermaanden in te zetten! In dit blogbericht vertellen we je meer over de voordelen van het gebruik van een airconditioner in de winter.

Maar eerst even dit: hoe werken airco's die ook kunnen verwarmen eigenlijk?

Airco's werken als een warmtepomp. Bij het koelen van een ruimte transporteren ze warmte van de ene plek naar de andere met behulp van een compressor en een koelmiddel. De te transporteren warmte wordt aan de binnenruimte onttrokken en aan de buitenlucht afgegeven.

Bij het verwarmen van een ruimte is de werking precies omgekeerd: dan wordt de warmte aan de buitenlucht onttrokken en juist aan de binnenruimte afgegeven. Bij het verwarmen wordt dus geen warmte geproduceerd. Er vindt enkel een warmtewisseling van buiten naar binnen plaats. Dit zorgt ervoor dat een airco die ook verwarmt doorgaans een erg hoog rendement heeft.

Met een airco op je stookkosten besparen

Vaak is het zo dat er vooral in de wintermaanden veel wordt gestookt. Buiten is het koud en om een fijne temperatuur binnen te hebben, staat de kachel veel aan. Er is echter een alternatief waarmee je flink op je stookkosten kunt besparen: verwarmen met een split airconditioningsysteem.

De meeste split airconditioningsystemen zijn energiezuinig en beschikken allemaal minimaal over energielabel A. Ook systemen met een A+ en een A++ energielabel zijn al lang geen uitzondering meer. Een goed aircosysteem is zelfs veel energiezuiniger is dan een CV ketel. Dankzij het hoge rendement van de warmtepomp van de airco kan er dus ook energiezuinig worden verwarmd en kun jij op een eenvoudige manier op je stookkosten besparen.

Met een airco een ruimte ventileren

Behalve voor een goede, aangename binnentemperatuur, zorgt het met airconditioning verwarmen ook voor een goede, gezonde ventilatie. Iedereen weet dat het belangrijk is de ruimtes in je huis goed te ventileren. Lang niet iedereen doet dat echter even graag ook in de winter. Je zet nu eenmaal niet graag een raam of deur open als het buiten heel koud is. Gelukkig beschikken de meeste nieuwere aircosystemen tegenwoordig over een ventileerfunctie, waarmee je een ruimte kunt ventileren zonder dat je per se een raam of deur open hoeft te zetten.

Met een airco een ruimte ontvochtigen

Met airconditioning wordt bovendien ’s winters het luchtvochtigheidsgehalte op peil gehouden. De meeste split unit airco´s die bij TS24 verkrijgbaar zijn, hebben ook een ontvochtigingsfunctie. Hoe minder vochtig de lucht in een ruimte is, hoe eenvoudiger het is om deze te verwarmen. Het kost dus ook minder energie om een ruimte op een aangename temperatuur te krijgen en jou minder geld. Je energierekening valt hierdoor immers stukken lager uit!

Met een airco de lucht zuiveren

Een schone lucht in de winter? Ook daar zorgt een airconditioner voor. Airconditioningssystemen die zijn uitgerust met een luchtfilter kunnen de lucht in een ruimte namelijk ook zuiveren. Met een schone lucht verklein de kans dat er stofdeeltjes in de lucht rondzweven en creëer je een gezonder leef- en/of werkklimaat.

Let op! Een luchtfilter moet regelmatig schoongemaakt worden om optimaal te kunnen functioneren.

Verwarmen met een mobiele airco

Zoals je hebt kunnen lezen, kun je vaste split airco’s dus niet alleen in de zomer, maar ook in de winter inzetten. In veel gevallen kun je echter ook verwarmen met een mobiele airco. Het is dan wel belangrijk dat de mobiele airco ook werkt zonder afvoerslang. Heb je een mobiele airco waarbij je een afvoerslang naar buiten moet plaatsen, dan betekent dat namelijk dat je een raam of deur open moet zetten. Daarmee verlies je warmte en dat is in de winter natuurlijk precies wat je niet wil.

Mobiele airco’s hebben ten opzichte van vaste split airco’s daarentegen het belangrijke voordeel dat je ze kunt verplaatsen. Op die manier kun je met gemak verschillende ruimtes in no time verwarmen. Zet je mobiele airco in de winter dus voortaan niet meer in een kast of op zolder, maar zet hem ook dan lekker aan!

Verwarmen met airconditioning bij lage temperaturen

Je kunt verwarmen met een vaste of mobiele airco zolang buitentemperaturen niet lager is dan -15°C. In de praktijk betekent dit dat je een ruimte dus eigenlijk altijd wel probleemloos op die manier verwarmen. Zeker met de energiezuinige airco's uit ons assortiment is het daarom  interessant om ze 's winters in te zetten als verwarming.

 

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of hebt u een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen +31-532005018. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.be.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vindt u er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf uw afleverdag en tijd

"Altijd een antwoord en oplossing paraat"

Suzan - Klantenservice

Hebt u vragen over uw bestelling, of komt u er niet uit met uw product? Vindt hier het antwoord op uw vraag, of bel met onze klantenservice.